Alla bolag - Massor med info om alla typer av bolag

Starta aktiebolag

Information som du bör veta innan du startar aktiebolag

Mer om Starta Aktiebolag

Aktiebolag är den mest förekommande formen för bolag med flera delägare men fungerar lika bra för fåmans- eller enmansbolag. Det finns en del både juridiska och ekonomiska fördelar med att starta och driva aktiebolag.

Ett aktiebolag är en juridisk person vilket innebär att ägarna eller medarbetarna inte är personligt ansvariga för aktiebolagets skulder utan kan endast förlora de pengar, aktiekapitalet, de satte in när aktiebolaget startade. Efter att nya regler införts så har kravet på aktiekapital då man startar aktiebolaget minskat från 100.000 kr till 50.000. Aktiebolaget får också ett eget organisationsnummer av bolagsverket som alltid inleds med 556 i samband med att det startas.

Vad ska jag göra först när jag skall starta ett aktiebolag?

Bild på Starta Aktiebolag

Innan du startar ett aktiebolag finns det ett antal saker du måste klargöra för dig själv och gärna dokumentera noggrant.

  • För att driva ett företag är det väldigt viktigt att du har en genomtänkt och formulerad Affärsidé som beskriver inriktningen det aktiebolag du ska starta ska verka i. Affärsidén tydliggör vilken marknad du riktar dig till och hur ditt tilltänkta företag uppfyller deras behov. Din affärsidé bör också lyfta ditt aktiebolags unikitet och föredelar. VAD, HUR och till VEM ska du sälja och VARFÖR lyckas just du.
  • Resultatbudget bör göras där du sammanställer dina beräknade intäkter samt beräknade kostnader. Detta bör göras så detaljerat som möjligt för att öka noggrannheten i budgeten. Det är också bra att låta någon utomstående titta igenom den och diskutera den med dig.
  • Likviditetsbudget skall göras vid sidan av resultatbudgeten eftersom den kan visa på att ditt startade aktiebolag kanske kommer gå väldigt bra men kommer ha brist på kapital efter någon investering. Följ också upp verkligheten med likviditetsbudgeten kontinuerligt så att inte det blir en överraskning om pengarna i kassan börjar sina.

Övrig hantering av nystartade aktiebolag

Nu när du startat ditt aktiebolag finns det ett antal saker till som måste göra.

  • Registrera aktiebolaget för F-skattsedel hos Skatteverket - SKV 4620.
  • Momsregistrera ditt nystartade aktiebolag hos Skatteverket - SKV 4620.
  • Registrera aktiebolaget hos Skatteverket som arbetsgivare ifall det kommer betala ut löner.
  • Besöka din bankman för att registrera ditt nya organisationsnummer och sätta upp ditt bankkonto, bankgiro och bankkort.
  • Registrera ditt utsedda domännamn, lämpligtvis hos något bra webbhotell.

Mer fakta om alla typer av bolag

Här kan du hitta mycket mer intressant information och fakta om alla olika former av bolag men också en del roliga och lustigt om företagsformer.Meny - Alla bolag
Till förstasidan på www.alla-bolag.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
AktiebolagEnsklid firmaJämförNyheter